Kerro, mikä perusoikeus Suomesta puuttuu.

  1. Kokoa porukka.
  2. Tutustukaa perusoikeuksiin yhdessä opettajan kanssa läpi. Miksi ne ovat olemassa, mitä ne tarkoittavat ja miten niitä toteutetaan?
  3. Puuttuuko Suomesta joku oikeus? Kertokaa omin sanoin, kuvin, sävelin tai vaikkapa videolla, mikä oikeus puuttuu. Tekotapa on vapaa. Oikeus luovuuteen! Inspiraatiota löytyy täältä.
  4. Lähettäkää ehdotuksenne eduskunnan oikeusasiamiehen raadille. Täytä.
  5. Oikeusasiamiehen raati valitsee parhaat työt ja julkaisee ne tällä sivustolla.
  6. Kilpailusarjoja on kolme: 1) esiopetus ja peruskoulun alaluokat 2) peruskoulun yläluokat 3) lukiot ja ammatilliset oppilaitokset.
  7. Raati valitsee jokaisesta sarjasta 10 parasta ehdotusta. Sarjojen voittajat arvotaan ja voittajat julkistetaan 9.2.2018. Pääpalkintona on luokkaretki eduskuntaan. Lisäksi voidaan jakaa pienempiä palkintoja. Parhaista ehdotuksista kootaan myös näyttely.
  8. Kilpailuaikaa on itsenäisyyspäivään 6.12.2017 asti. Aika alkaa nyt!


Kilpailusäännöt

Kilpailu on avoin kaikille Suomen esi- ja perusopetuksen piiriin kuuluville lapsille sekä lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille. Osallistumiseen vaaditaan vastuuopettaja. Kilpailusarjoja on kolme: 1) esiopetus ja peruskoulun alaluokat 2) peruskoulun yläluokat 3) lukiot ja ammatilliset oppilaitokset.

Jokaisesta sarjasta valitaan kilpailuraadin toimesta 10 parasta ehdotusta, joiden joukosta arvotaan yksi pääpalkinnon voittaja/sarja. Kilpailuaikaa on 6.12.2017 asti. Oikeusasiamies kutsuu jäsenet kilpailuraatiin.


Palkinnon sisältö

Palkinto sisältää koko voittajaluokan matkan eduskuntaan, jossa tutustutaan eduskuntaan ja oikeusasiamieheen sekä toiminnallisen yllätyskohteen Helsingissä. Kutsu sisältää myös mahdolliset matka- ja majoituskulut. Oppilaitos/koulu vastaa osallistumisesta koulun/oppilaitoksen ulkopuoliseen toimintaan siitä annettujen ohjeiden ja säädösten mukaan.

Tunnenperusoikeuteni.fi on eduskunnan oikeusasiamiehen yhteisprojekti lasten, nuorten ja koulujen kanssa Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi.

Linkkivinkit opetustyön tueksi